Twoja przeglądarka jest przestarzała i nie kompatybilna z najowszymi standardami.
Zalecane jest użycie alternatywnej przeglądarki niż Internet Explorer.
Pobierz Pobierz Pobierz Pobierz Pobierz

Aktualności

Nowa matryca stawek VAT
Publikacja: 3 lipca 2020, Kategoria: Działalność gospodarcza, RACHUNKOWOŚĆ, VAT

Od 1 lipca 2020 roku zaczęły obowiązywać nowe stawki VAT. Wszystko to za sprawą długo oczekiwanej nowej matrycy stawek podatku.

Matryca jest oparta na nomenklaturze scalonej. W związku z tym produkty są przyporządkowane do danego działu w systemie CN, takiego jak np. pieczywo, owoce, warzywa, mięsa, produkty mleczarskie.

Niższe stawki VAT będą obowiązywały np. na:

  1. Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (pistacjowe, migdał, kokosowe) – objęte zostały stawką 5%.
  2. Pieczywo każdego rodzaju, włącznie z ciastkami – wszystkie produkty zostały objęte stawką 5%.
  3. Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna, w tym również dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego – objęte zostały stawką 5%.
  4. Musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) – objęte zostały stawką 8%.
  5. Książki wszelkiego rodzaju, a więc drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-booki) – objęte stawką 5%.
  6. Produkty dla niemowląt i dzieci tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – zostały objęte stawką 5%.
  7. Artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne) – zostały objęte stawką 5%.
  8. Gazety, dzienniki i czasopisma drukowane, na dyskach, taśmach i innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-prasa) – stawka 8%, natomiast czasopisma regionalne i lokalne w formach innych niż elektroniczna – będzie obowiązywała stawka 5%.

Podwyższone zostaną stawki VAT między innymi na:

  1. Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma) – stawka 8%.
  2. Homary, ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce widne (m. in. Kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww. produkty – stawka 23%.
  3. Lód – używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – stawka 23%.
  4. Czasopisma specjalistyczne – 8%.

Wiążąca Informacja Stawkowa

Wraz z nową matrycą VAT zaczyna obowiązywać Wiążąca Informacja Stawkowa (WIS).

Wnioski o wydanie WIS podatnicy mogą składać już od 1 listopada 2019r., jednak same informacje wydawane są od 1 lipca 2020 roku.

WIS jest instrumentem zapewniającym podatnikom i organom podatkowym większą pewność co do prawidłowości zastosowanych stawek podatku VAT. Nowy instrument zastępuje niewiążące interpretacje wydawane przez Główny Urząd Statystyczny. Wiążąca Informacja Stawkowa jest decyzją administracyjną wydawaną przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej. Podatnik, który uzyska Wiążącą Informację Stawkową, będzie miał zapewnioną ochronę co do zastosowanej stawki VAT. Niejednoznaczność przepisów wcześniej powodowała, że wile firm miało problemy z urzędem skarbowym. Wniosek o wydanie WIS musi spełnić wymagania formalne oraz podlega opłacie w kwocie 40 zł. Decyzja wydawana jest w ciągu 3 miesięcy.


zapisz się do newsletter’a
Będziesz otrzymywał istotne informacje na temat zmian w prawie podatkowym
oraz promocji naszych usług